Mașina de export germană câștigă în criză mai mult decât contribuie la ajutorul pentru statele euro. Câte miliarde câștigă exportatorii germani

Mașina de export germană câștigă în criză mai mult decât contribuie la ajutorul pentru statele euro. Câte miliarde câștigă exportatorii germani
Publicat: 17/07/2012, 15:38
Actualizat: 17/07/2012, 15:38

Mașina de export a cancelarului Angela Merkel generează venituri mult mai mari decât contribuția statului german la lupta împotriva crizei din zona euro, întrucât deprecierea euro crește avantajul competitiv al țării, potrivit Bloomberg.

Exportatorii germani se bucură de un avantaj anual de 100 de miliarde de euro în contextul instabilității, afirmă Nathan Sheets, economist șef pentru divizia internațională a Citigroup. Adică de peste 10 ori mai mult față de contribuția de 8,7 miliarde de euro a Germaniei în acest an la fondul de urgență aflat în proces de înființare (European Stability Mechanism).

Cifra foarte ridicată evidențiază beneficiile înregistrate de Germania de pe urma strategiei cu accent pe austeritate a cancelarului Merkel. Abordarea executivului german a atras critici din partea liderilor politici din întreaga lume și cereri pentru relaxare din partea statelor din sudul Europei, unde randamentele obligațiunilor au crescut la niveluri foarte ridicate.

„Le pasă? Nu cred. Este o lume în care fiecare înghite pe cine poate. Este o problemă de a consolida digurile și de a face ce putem pentru noi”, a declarat David Buik, analist la Cantor Index din Londra într-un interviu telefonic privind liderii germani.

Randamentul obligațiunilor germane pe doi ani au devenit negative pentru prima dată în iunie, astfel că investitorii au plătit pentru a-și păstra banii la statul german.

Câștigurile de competititvitate înseamnă că Germania are acum o monedă cu circa 20% mai slabă decât dacă ar fi existat marca germană, afirmă economistul Citigroup. Moneda mai slabă crește surplusul comercial nominal al Germaniei cu circa 4% din PIB, sau 100 miliarde de euro, afirmă el. Beneficiul generat de moneda depreciată ar putea crește aproape de 30%, ca urmare a intrărilor de capital care caută plasamente sigure.

Euro a atins săptămâna trecută minimul a doi ani, oferind un nou sprijin unei țări în care costurile cu forța de muncă au crescut în trecut mai lent decât în țările vecine.

„Euro mult mai slab este cu siguranță un ajutor pentru exporturile germane și a consolidat rezistența economiei”, a declarat Christian Schulz, economist Berenberg Bank din Londra.

Economistul Berenberg Bank estimează că circa 60% din exporturile Germaniei sunt livrate în afara zonei euro, comparativ cu circa 50% în cazul Franței și 42% în cel al Spaniei, potrivit datelor pe 2010. De la introducerea euro la tranzacționare în 1999, exporturile germane au urcat cu 120%. Cele ale Franței și Italiei au avansat cu 40%, în timp ce pentru Grecia doar cu 30%.

Analiști ai Bank of America Merrill Lynch au calculat că Germania ar avea de pierdut mai mult decât oricare alt stat euro dacă ar părăsi uniunea monetară. Moneda germană s-ar aprecia cu 14% imediat și ar contribui la o reducere a PIB cu 7%, sau 185 miliarde de euro.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Secțiile de votare s-au deschis. Prezența la...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Schimbare în Codul Rutier. Românii care au permis de conducere scapă de amendă
Amor fatal. Momentul fierbinte care a schimbat România pentru totdeauna
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ionel Brătianu, regele neîncoronat care a condus România din umbră şi s-a iubit cu nora...